Bholu 4

Project Summary || Bholu 1 | Bholu 2 | Bholu 3 | Bholu 4 | Bholu 5 | Bholu 6 | Bholu 7 | Bholu 8 | Bholu 9 | Bholu 10

Download: Bholu 4 Plans

Bholu 4 was a renovation of an existing and functioning anganwadi. The site location of this anganwadi was quite beautiful - facing onto an open, vegetated community courtyard space with views to the Sabarmati river. However, the existing structure was dark, poorly ventilated and did not have toilet facilities.

The idea for this design was to extend the existing building toward the community space and raise the roof. Extra ventilation grilles (constructed by the builder) were then to be added in the tops of the higher walls and windows were to be placed in the extension for additional light and air. At the front of the plot a new washroom, toilet and bench entry seat were provided.

Due to the close quarters of the residences, the neighbouring dwellings did dictate a large extent of the work we did and where windows and grilles were placed.

Although only fairly simple changes were able to be made, they had a big effect on the usefulness and usability of the space. With its increased size the new building will now also be used as a public meeting space to provide extra amenity to the people who live within the community. The building has been painted to fit in with the colour scheme of the neighbourhood, with a little bit of extra fun and colour to provide a spring-like garden space for the children to play around.

 

AWF INVITES YOU TO

1.  DONATE

Help us to continue delivering health and education projects to vulnerable communities across the Asia Pacific Region by making a one off donation below.



2.  JOIN AWF SUPPORTER NETWORK

Architects without Frontiers is building a network of key partners to enable us to continue delivering humanitarian projects in a sustainable way. Email us to find out how you can get involved.

To find out more and to stay up to date with AWF, follow us on Facebook, Twitter and Instagram.